Prepareu les agendes

act react impact

Prepareu les agendes perquè la capital catalana s’organitza per unes eleccions europees cabdals.

Ja gairebé les tenim aquí, ja només falten nou setmanes perquè es celebrin les Eleccions Europees de 2014. Es tracta d’unes eleccions úniques perquè, a més d’escollir els nous Membres del Parlament Europeu (MEPs) i renovar la composició de l’Eurocambra, seran les primeres eleccions que completaran el Tractat de Lisboa i permetran que el nou Parlament Europeu elegeixi el President de la Comissió.

Ara, els actors involucrats en el procés electoral -partits, institucions, i societat civil- comencen la fase de mobilització del vot. Fa dues setmanes es van conèixer quins serien els cinc candidats a President de la Comissió proposats pels grans partits polítics europeus. Last però lluny de ser least, l’ex-primer ministre luxemburguès, Jean-Claude Juncker, va ser l’escollit pels populars europeus; des de fa mesos sabem que l’actual President del Parlament Europeu, l’alemany Martin Schulz (abans llibreter), és el candidat dels socialdemòcrates; els liberals de l’ALDE es van decantar a mitjans de febrer per l’ex-primer ministre  belga Guy Verhofstadt, un liberal força moderat i àmpliament pro-europeu; els Greens després d’unes primàries obertes a tothom, han escollit la doble candidatura ( co-lideratge)  del francès José Bové i la jove alemanya Ska Keller; a l’esquerra europea l’únic que es va presentar com a candidat va ser el grec Alex Tspiras, líder de la radical SYRIZA.

De la banda de les institucions europees, justament les Oficines d’Informació i Comunicació del Parlament Europeu (EPIOs), acaben de començar la fase Go to vote, on el més important és emfatitzar sobre la data electoral. O això és el que ha recalcat el Portaveu del Parlament Europeu i Director de Comunicació, Jaume Duch. El desconeixement del dia de les eleccions és, segons les enquestes, el principal motiu de l’abstenció europea

Pel que fa a la situació catalana, l’elecció dels candidats catalans està encara una mica desequilibrada. De moment hi ha cinc candidats i, la setmana passada, Josep Cuní ja els va fer seure plegats per intercanviar opinions, en un dels primers debats de la campanya europea. De moment l’únic que repeteix és l’actual Eurodiputat convergent, Ramon Tremosa (CDC). Se sumen a la representació catalana els candidats Javier Nart (C’s), Josep Maria Terricabras (ERC), i el joves Javier López (PSC) i Ernest Urtasun (ICV), que busquen clarament invertir el mite que titlla el PE de cementiri d’elefants. El gran enigma l’està posant el PP que encara no ha assenyalat cap candidat, però que diferents mitjans catalans apunten que repetirà l’actual Santiago Fisas.

Tot, doncs, comença a estar en marxa i la ciutat de Barcelona no pot ser menys.

Sense anar més lluny, aquesta mateixa setmana, tant el CIDOB com el Colegi de Periodistes, han aprofitat la visita de Jaume Duch a Barcelona per reflexionar sobre què està en joc a  aquestes eleccions i quins són els principals reptes a superar. Les opcions radicals creixents o la tendència a la baixa de la participació electoral encapçalen la llista de preocupacions. Però l’activitat estrella d’aquesta setmana ve de la mà de la Joventut Europea de Catalunya (JEF Catalunya) que, demà divendres, proposa una xerrada amb els candidats  Javi López, Ramon Tremosa, i Ernest Urtasun.

De la societat civil barcelonina, no només els joves federalistes, també més grups es mobilitzen i organitzen debats i trobades entre candidats i votants, o entre acadèmics i curiosos. Dimarts vinent BridgingBcn proposa una trobada per reflexionar sobre el futur d’Europa; ells ho fan sense candidats però amb destacats especialistes en el tema com Íñigo Méndez de Vigo, Laura Batalla o Susana del Río. En canvi, com una mena de barreja entre el món acadèmic, representants i candidats, les curioses de A peu de carrer baixen de Bellaterra per conversar amb Ernest Urtasun (ICV), Mª Teresa Giménez Barbat (UPYD),  Ramon Tremosa (CDC), Jose-Maria Terricabras (ERC), Andrea Levy Soler (PPC), Alejandro Colldefors (PSC).

Tot i que ja ens en anem a l’abril, vull acabar amb les activitats que proposa el recentment premiat Ajuntament de Barcelona. Es tracta de tres tardes en diferents centres cívics de la ciutat on no només es reflexionarà sobre les eleccions, també sobre l’estat de la UE, la seva opinió pública, i els riscos i oportunitats que ofereixen aquests comicis.

En definitiva, les eleccions Europees estan al caure i Barcelona, compromesa amb Europa, ofereix tot un ventall d’activitats, organitzades per diferents actors i des de diferents punts de vista. Permeten al ciutadà barceloní escoltar, informar-se, opinar i construir una idea sobre qui vol que governi a la propera legislatura Europea.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s